maandag 7 mei 2012

Verwerken


Je kunt materiaal op verschillende manieren verwerken. Je kunt het zagen, boren, schuren, breken en verlijmen. Alleen zullen niet alle bewerkingen even gelukkig uitpakken, en zul je, afhankelijk van de grote/dikte van je beton, gebruik moeten maken van professionele apparatuur, of zelfs moeten uitbesteden.







Beton heeft volume nodig om sterk te zijn en krachten te kunnen opvangen. Dat bleek toen ik een stuk hout wilde opnemen in het beton. Daardoor werd het beton onder het hout te dun en brak het al tijdens het lossen van de mal. Daar komt nog bij dat hout en beton niet aan elkaar hechten.


In het afgebroken stuk beton heb ik geboord. Afhankelijk van de plaats was dat meer en minder succesvol. Als je met je boor op een steen stuit kom je er eenvoudigweg niet doorheen
(1ste poging). Boor je vlakbij een steen van behoorlijk formaat dan is je beton voor je het weet gebroken (2e). Tenslotte lukte het om de hele dikte te doorboren. De geboorde gaten zullen echter nooit heel strak zijn, want er wordt door de boor materiaal weggeslagen. Dus boren kan, maar de uitkomst is lastig te voorspellen. Om deze gunstig te beïnvloeden kun je je beton wapenen. (zie onder Wapening)




Met een eenvoudige handzaag kun je een zaagsnede in beton zetten. Maar ook hier geldt weer dat de zaag het materiaal eerder wegrukt dan dat het een nette zaagsnede zet. Met als resultaat een rafelige, onregelmatige snede. Daar komt nog bij dat als je (net als met boren) op een steen stuit je niet meer verder komt. 



Beton laat zich goed verlijmen. De twee blokjes die ik met Bison Kit verlijmde zijn niet meer los te krijgen. Betonnen elementen zijn ook te verlijmen met beton zelf.


Ga je beton schuren dan is het niet zo moeilijk om materiaal van je volume af te schuren. Glas als hout zal het niet zo snel worden om dezelfde redenen als het boren en zagen: materiaal wordt weggerukt, met als gevolg grote onregelmatigheden. En ook hier weer, kom je een steen tegen tijdens het schuren, dan kun je wel stoppen.

1 opmerking:

  1. Leuk artikeltje. Al 'spelenderwijs' leer je zo eigenlijk de eigenschappen van beton écht kennen.

    BeantwoordenVerwijderen