maandag 7 mei 2012

Kleur



Het beton van een andere kleur dan de eigen, grijze kleur voorzien kan op twee manieren:


1. Nadat het beton is uitgehard kan een kleur worden aangebracht. Verschillende materialen zullen verschillend reageren wanneer het wordt aangebracht op beton. Ecoline, bijvoorbeeld, trekt heel erg snel in het beton, waardoor het lastig is om een egale kleur te krijgen. In mijn geval werd het vrij vlekkerig. Ook is het goed om langer te wachten dan dat het aangebrachte materiaal (stof)droog is met je conclusie: na een week verschenen er gele plekken in het beton.




2. Tijdens het aanmaken van het beton een kleurstof toevoegen. Ik deed dit met Ecoline, gesso en gele verf. De hardheid en sterkte van je beton hangt sterk samen met de gebruikte hoeveelheid water tijdens het aanmaken. In sommige kleurstoffen zit ook water of andere vloeistoffen. Dit beïnvloed dus ook het uiteindelijke resultaat.


Dus ook hier is experimenteren belangrijk. 
En ook hier iets langer wachten met je conclusie wat welk materiaal met beton doet. Zo was het blokje dat met groene ecoline is gekleurd na een maand pas helemaal 'uit ontwikkeld'. En toen bleek dat het beton veel poreuzer was dan ongekleurd beton, en je het met je nagel kon weghalen.

Het blokje met gesso was aanvankelijk helder wit, maar werd na verloop van tijd steeds grijzer. Uiteindelijk was het maar een fractie lichter dan de kleur van gewoon beton, en was het veel poreuzer. Ook kostte het veel tijd voordat het helemaal uitgehard was, ongeveer 3 tot 4 keer zo lang.

Het gele blokje harde wel in hetzelfde tempo als gewoon beton uit, en bleek ook naderhand dezelfde eigenschappen te hebben. Wel is de gele kleur veel minder verzadigt dan de gele verf zelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten